След като Русия обяви, че вдига цената на газа за Украйна с 80 на сто, министър-председателят заяви пред кабинета: "Политическият натиск е неприемлив. И не приемаме цената от 500 долара".

"Русия не успя да завладее Украйна с въоръжена агресия. Сега планира да я завладее с газова и икономическа агресия", добави премиерът, цитиран от световните агенции.

Той призова правителството да се готви Русия да ограничи или да спре газовите доставки за Украйна.

Във връзка с разногласията за цената на газа, ако страните не се договорят, Киев ще сезира арбитражен съд, както предвижда договорът за руските газови доставки, съобщи министърът на енергетиката Юрий Продан.

Тази седмица Москва анулира две отстъпки в цената на газа за Украйна, от който Киев е твърде зависим. За три денонощия цената нарасна от 268 на 485 долара за 1000 куб. метра и се нареди сред най-високите в Европа.

"Украйна е готова да купува и занапред природния газ на цената, действала от началото на годината - 268 долара. Това е приемлива и балансирана пазарна цена", каза премиерът Яценюк. Вдигането на цената от 1 април означава удар по химическите предприятия, металургичните предприятия и по хората в Украйна, предупреди той.

В момента за Украйна е изгодно да купува европейски газ, тъй като горивото "ще бъде със 100-150 долара по-евтино от руското", заяви пред министрите Яценюк. Той добави, че е изпратил запитвания до европейски и американски партньори на Киев и по различни данни Украйна от технологическо гледище може да получава близо 20 милиарда куб. метра природен газ по реверсивни маршрути от страни членки на ЕС.

Премиерът припомни сключения по-рано от Киев с европейски партньори меморандум за модернизация на украинската газотранспортна система. Украйна обмисля съвместна модернизация и експлоатация на системата с европейски страни и с участието на американски инвеститори, каза той.

Яценюк информира, че на 8 април министърът на енергетиката ще замине за Брюксел заедно с шефа на украинския "Нафтогаз" Андрий Коболев, където двамата ще обсъждат енергийни въпроси.

Украинският премиер заяви, че Киев е готов да извърши "всички разплащания за предишните газови доставки" и чака отговор от Русия.

По-рано днес президентът на руската газова компания "Газпром" Алексей Милер заяви, че Украйна трябва да възстанови сумата 11,4 милиарда долара, неплатена поради отстъпката от цената на руския газ, правена на тази страна през последните 4 години.

"Газпром" заяви, че разчита да получи незабавно 2,2 милиарда за неотдавнашните доставки.

ЕС с готовност за нови санкции спрямо Русия

В събота външните министри от ЕС предупредиха Русия, че Украйна е застрашена от икономически провал заради наказателното поскъпване на руския газ с 80 на сто.

В края на неофициалната среща в Атина външнополитическият представител на ЕС Катрин Аштън отново прикани Москва да се включи в деескалацията в Украйна. Тя потвърди, че ЕС има готовност да наложи нови санкции, по-специално икономически, в случай че кризата се изостри. Европейците "посрещаме сплотени заплахите, пред които се изправя Украйна", изтъкна Аштън.